tirsdag 29. mai 2012

nyeLESEFRØ anbefaler











Tekst: Bjørn Arild Ersland
Illustrasjon: Hilde Kramer
Forlag: Mangschou 2011
Anbefalt av Frida Aune Forland
Forfatter Bjørn Arild Ersland og illustratør Hilde Kramer er begge kjent for sine bidrag i skjønnlitterære billedbøker. Nå har de gått sammen om å lage en fagbok om gjøken for barn. Bruken av kunstneriske virkemidler i formidling av faktakunnskap, har resultert i en uvanlig nydelig bok som vekker nysgjerrighet og undring, samtidig som den lærer oss masse nytt om gjøken. 

Boken begynner med våren og det kjente ritualet som foregår i skogen hvert år. Teksten åpner ganske tradisjonelt, men bryter snart med forventningene til en fagtekst: 

«Hver vår bygger fuglene reir. Noen flyr rundt og samler kvister og gress. Andre plukker mose eller småstein. Så lager de reir som ligner det de selv vokste opp i… 

…men én fugl driver på med noe helt annet. Den flyr rundt og spionerer.» (s. 6) 

Allerede i anslaget har forfatterne fått oss til å lure på hva slags mystisk type denne gjøken kan være. Illustrasjonen til teksten viser skyggen av en gjøk mot en lys bakgrunn av sollys og travle fugler. Videre avdekker boken mange merkelige særtrekk ved gjøken som skiller den fra alle de andre fuglene.
Måten fuglene er beskrevet på, lar leseren få øye på det menneskelige ved egenskapene deres. Et eksempel er omsorgen fugler flest viser for eggene sine:

«Nesten alle fugler varmer eggene sine. De ligger helt stille og ruger for at ungen inne i egget skal vokse…

…men én fugl ruger aldri. Eggene sine har hun lagt i andres reir» (s. 8 og 9) 

I et menneskelig perspektiv blir gjøkens handlinger uttrykk for negative egenskaper. Han snylter ved å legge eggene sine i andres reir. Dytter ut de andre ungene for å få all maten for seg selv. Mens de andre fuglene lærer ungene sine hva som er farlig og hvor de finner mat, har gjøkemammaen overlatt ungen sin til noen andre. Gjøken fremstilles som utspekulert, grådig, manipulerende, lite omsorgsfull og ikke minst asosial.

Noen kritikere har påpekt at dette usympatiske portrettet av gjøken gir et feilaktig bilde. Handlingene til gjøken er jo ikke styrt av dårlig moral. Gjøken er tvert i mot en art på lik linje med andre arter, som har utviklet sin strategi for å overleve i en natur der det er «den sterkestes rett» som gjelder.

Men det menneskelige perspektivet på gjøken vekker interesse, og får oss til å lure på hvorfor gjøken er som den er. Dyrenes verden sett med menneskets øyne er jo brutal. Innfallsvinkelen forfatterne har valgt setter dermed faktakunnskapen om fugler inn i en større sammenheng og inviterer til å utforske grunnleggende problemstillinger i forholdet mellom natur og kultur. Det geniale er at spørsmålene trenger seg frem helt av seg selv. Er det forskjell på naturens regler og menneskenes regler? Er gjøken slem? Kan dyr være slemme? Hva er gode handlinger og hva er ikke det? Hva er natur? 

Siste del av boken bidrar dessuten til å nyansere bildet av gjøken. Mens den første delen av boken ligger tett opp til en litterær fremstilling, er den siste delen av boken mer dominert av fakta. Vi får vi svar på flere av spørsmålene den første delen utfordrer oss til å stille, f. eks.

Hvorfor legger gjøken egg i andres reir? 

Hvorfor kaster gjøken ut de andre fugleungene av reiret?
 
Bokens dramaturgi legger dermed opp til å undre seg først, for så å gå sakligere til verks og diskutere med utgangspunkt i fakta etterpå. I siste del er teksten er delt inn i avsnitt med oversiktlige tematiske overskrifter. Leseren får blant annet informasjon om hva man kan gjøre for å få se en gjøk, og om hvordan noen fanger gjøken for å forske på den.

Språket er lettlest og henvender seg direkte til barneleseren. Det lite tekst på hver side, med korte setninger og mye luft. Illustrasjonene, i likhet med teksten, kombinerer fantasi og kunstnerisk frihet med referanser til virkeligheten. Fugler og omgivelser har fått forenklede utrykk i kreative fargekombinasjoner, samtidig som typiske særtrekk og kjennetegn kommer tydelig frem. Gjøken er lett å gjenkjenne blant de andre fuglene på oppslagene. Fotografier av en virkelig gjøk er ikke et savn, selv om boken selvfølgelig vil være spennende å bruke i kombinasjon med annet fagstoff om fugler og norsk natur. 

Bakerst i boken er det også tips om andre gode bøker om fugler og nettsider der vi kan få mer informasjon, samt et stikkordregister. Boken kan brukes oppover i alder, men er også super for barnehagebarn. 

Dette er en fagbok som makter å formidle verdifull og spennende kunnskap på en svært engasjerende måte. 

Bare se på denne slutten:

MANGE TROR AT GJØKEN BRINGER LYKKE

De tror at hvis du står under et tre når gjøken galer, kan du ønske deg tre ting. Tror du? I så fall må du liste deg bort til treet, uten at gjøken ser deg. Ønsk deg noe veldig hardt, men ikke si hva du ønsker deg, for da virker ikke ønsket.
Men husk! Kanskje gjøken bare lurer deg. 

Ko-ko. (s 40 og 41)

Nå som det er vår er det jo bare å ta med boken ut og lete etter gjøken!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar