mandag 10. mars 2014

nyeLESEFRØ anbefaler



Tekst: Torgeir Rebolledo Pedersen
Illustrasjon: Per Dybvig
Forlag: Cappelen Damm 2013
Anbefalt av Sigrun Aas 

Dattera som datt ut av et vindu


Boka ble presentert ved forrige nyeLESEFRØ-forum. 
Pedersen og Dybvig har tidligere samarbeidet om billedboka Lammet som ikke ville bli lår. Streken til Dybvig kjenner vi igjen blant annet fra favorittene om dyrene på gården og Reven og grisungen. 

Den frekke jenta Bæibi drikker og drikker fra sin mors bryst, men nekter å bruke potte! Hun er stor i kjeften og familiens bråkebøtte

«Onkel Brede, han kan holde snavla
og skrive seg på tavla
at jeg har flere ord enn han
Ord jeg tar fra e-padda til mor
i meg er det plass til drøssevis av dem
Fra florlette som fnugg
 til skarpe ord som hugg
og store sterke ord som rugg,
og harde ord som slem»

Når moren skal bytte bleie kommer hun i skade for å stikke Bæibi med en sikkerhetsnål, det finner ikke Bæibi seg i, så hun bestemmer seg for å hoppe ut av nærmeste vindu! Alene i verden for første gang er Bæibi uredd og nysgjerrig. Hun har bare ett problem, hun må få av seg bleia som nå har blitt søkkvåt. Hun spør seg i vei for hjelp, fra dyr til dyr og lenger inn i skogen. Hun ender til slutt hos den kloke revemoren som får opp bleia og hjelper Bæibi hjem til sin mor igjen.
Tittelen gir assosiasjoner til eventyrsjangeren og Bæibi ligner også på et lite troll. Eventyret barnet legger ut på er en slags dannelsesreise fra bleiebarn til pottebruker!
Det er en rik og sprelsk bok man kan lese mange ganger og bruke mye tid på. Biblioteket har satt pottetrening som emneord, men denne er morsom for flere og kan gå langt opp i alder!
Dikt og ordspill med snirklete strukturer er morsomme å følge og gir ofte lyst til og fortsette leken med språk og begreper. Dattera som datt ut av et vindu er smekkfull av disse komponentene, men nettopp dette gjør også at boka krever ekstra tid. Med dette mylderet av ordlek, rim, humor og dialekter kan man leke seg i evigheter! 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar