torsdag 7. mars 2013

Ordfabrikken



Det finnes et land der menneskene nesten aldri snakker sammen. Det er landet med den store ordfabrikken.


  
Tekst og illustrasjon: Agnes de Lestrade og Valeria Docampo

Forlag: Aschehoug 2012 
Anbefalt av Sigrun Aas




I dette merkelige landet må man kjøpe ordene og svelge dem for å kunne snakke.  Der er det de rike som kan kaste rundt seg med flotte ord, mens fattige må vente på vår- salg eller klare seg med unyttige ord som venteboller og luftsuppe som de finner i søppelkassene. Noen ganger klarer barna ved hjelp av sommerfuglnett å fange ord som er forsvunnet i luften.  Dessverre er heller ikke dette særlig nyttige ord, men for eksempel buktaler og rododendron.  



Vi møter Filip som er forelsket i Siri. Filip har ikke råd til flotte ord. Han vil gjerne fortelle Siri at han elsker henne, men har kun ordene kirsebær, støv og stol til rådighet. Hans rival, Oskar er i motsetning rik og kan proklamere: «Jeg elsker deg av hele mitt hjerte, søte Siri. Senere skal vi gifte oss. Det er jeg sikker på.» Det er urettferdig og frustrerende at noen har bedre mulighet til å uttrykke seg enn andre. Boka inviterer til å samtale rundt språk. Hva betyr ord, og hvordan kan vi kommunisere med hverandre hvis vi ikke har nok ord eller ikke snakker samme språk. Da Siri mottar Filip sine tre ord forstår hun heldigvis verdien av ordene og hun gir han et mykt kyss på kinnet! Fortellingen illustrerer at det er ikke alltid hva som sies, men hvordan det sies som betyr noe.


Ordfabrikken er en poetisk bok med vakre illustrasjoner i røde og brune fargetoner. Gjennom illustrasjonene møter man på mange rare, vanskelige ord som tekst på salgsskilt eller ord som kommer flyvende gjennom luften; debatter, prolog, uttrykk, spesialitet. Men også skilt med; stygge ord, myke ord og sommerord
 Hvilke sommerord kan du komme på? Når brukes stygge-ord?




Ordfabrikken har vært en av de mest populære bøkene blant de store barna på Steinbråten i februar.


 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar