tirsdag 13. november 2012

nyeLESEFRØ anbefaler








Forfatter: Anna R. Folkestad
Forlag: Samlaget 2012
Anbefalt av Frida Aune Forland


Unni og Gunni reiser  

Morsomme bøker som introduserer og forklarer nye ord kan sette fart på barns begrepsinnlæring. Unni og Gunni reiser utforsker ord og begreper på enkelt, konkret og humoristisk vis. 
 
Pingviner på flytur
De to pingvinene Unni og Gunni ser opp på himmelen: «Me burde på ein måte koma oss litt vekk, seier Unni. Einig, seier Gunni.» De bestemmer seg for å dra. Spørsmålet er hvordan? Gunni kaster et skeptisk blikk ned på vingene sine og de finner i stedet frem sitt flyvende teppe. Vi introduseres for diverse utstyr man kan få bruk for på en flytur. Så bærer det av sted.

Begrepene beskriver turen
Ved hjelp av turen i luften demonstrerer boken betydningen av flere viktige begreper. Unni og Gunni flyr: Opp – høyt og lavt – fremover og bakover – oppover og nedover – rundt og rundt– over og under – gjennom osv. Hvert begrep er tydelig illustrert på en egen side. De enkle illustrasjonene byr ikke på de store estetiske opplevelsene, men hvert bilde forteller noe nytt om opplevelsene Unni og Gunni har på reisen sin. Vi får se hvem de møter og hva de ser. Her er det masse man kan snakke om i lesestunden. Boken balanserer fint mellom forutsigbarhet og momenter av overraskelse underveis.

Morsomme detaljer
Som i mange bildebøker ligger humoren i detaljene og samspillet mellom tekst og illustrasjon. Et eksempel er trekkfuglene vi kan skimte i bakgrunnen av illustrasjonen når Unni og Gunni snakker om at de burde komme seg vekk en tur. Når de til slutt lander etter turen sin, havner de på et sted ikke så helt ulikt det de dro fra… De er enige om at her var det fint!

Mulighet for å utforske videre
Handlingen har noe absurd over seg. Vi får ikke vite noe om hovedpersonene annet enn at de vil reise. Så gjør de det. Det er det som skjer her og nå som er i sentrum. Dette gjør også innholdet enkelt og konkret. Samtidig åpner teksten for å ta opp spørsmål med barna underveis. Hvorfor føler fuglene på seg at de må reise om høsten? Unni og Gunni er jo en slags fugler. Hvorfor kan de ikke fly? Kan alle fugler fly? Unni og Gunni vet ikke hvor de skal: «Då må me bruka magekjensla vår, seier Gunni». Hm… et vanskelig og interessant begrep. Boken er svært anvendelig på et helt konkret plan og krever ikke at leserne går inn på sånne tema. Men mulighetene ligger der og det gjør at boken kan fungere med flere aldersgrupper.

Unni og Gunni reiser er bok nummer to i en ny bildebokserie på tre bøker. Finnes også på app.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar