onsdag 7. november 2012

nyeLESEFRØ anbefaler


«De voksne sier: Nei, det ER ikke noe monster under senga di!» 




Tekst og illustrasjon: Hilde Hodnefjeld
Forlag: Mangschou 2012
Anbefalt av Frida Aune Forland

Tenk om…­

Det er mye rart man kan tenke seg hvis man slipper fantasien løs. Nettopp det inspirerer Hodnefjeld oss til å gjøre i sin nye bok. Tenk om det var sånn at hvis du svelget et eplefrø begynte det å vokse et epletre i magen? Eller tenk om du kunne ta stigen og klatre opp til månen? Jenta på forsiden, som smiler til oss fra verdensrommet, forteller oss at her er alt mulig. 

Barnets opplevelse
Boken begynner med å introdusere et skille mellom barnets virkelighet og de voksnes virkelighet. Bildet på første oppslag viser en jente som har lagt seg. Hun peker under sengen. I lysstrimen i døråpningen ser vi bare føttene på de voksne. Barnets perspektiv og tankeverden dominerer. Illustrasjonen dekker hele oppslaget og motivet er ingen avsluttet helhet, men fortsetter utover boksidens rammer og ut av leserens synsfelt. Bildet går ut av fiksjonen og understreker opplevelsen av at grensen mellom fantasi og virkelighet er utflytende.

Brudd på forventninger
«Leggesituasjonen» er et klassisk motiv i barnelitteratur – Døren som står på gløtt inn til de voksne, og barnet som er alene igjen inne på rommet overlatt til det truende mørket og fantasien: « … tenk om det var et monster under senga likevel… og det kom ut om natta…». I det vi blar om til neste side bryter Hodnefjeld med forventningene hun så langt har bygget opp hos leseren. I stedet for å nære fantasier om alt som er skummelt i mørket etter leggetid, snur hun situasjonen og introduserer noen ganske andre og til tider svært overraskende scenarier.

For tenk om monsteret under senga kom ut og begynte å leke med deg? Det kunne vel vært noe. «Da kunne du si til de voksne: Jo, det ER et monster under senga mi, men det gjør ikke noe, for det er et snilt monster som bare vil leke!» God fantasi kan også brukes til å tenke seg det som er morsomt og spennende. En påminnelse til store og små som bekymrer seg på nattestid. 

Kjedelige voksne
«Tenk om…» Jeg husker selv godt at jeg sa det da jeg var liten. Noen ganger er det kjedelig å få et nøkternt svar tilbake om hvordan det rent faktisk henger sammen.

«De voksne sier: Nei, babyer kommer IKKE med storken! Men tenk om de KOM med storken likevel…

Og alle storker med babyer kom flyvende en dag! Fordi du lokket dem med fuglefrø!

Da kunne du si til de voksne: Jo, babyer KOMMER med storken, og vil dere ha mange babyer, er det bare å finne fram fuglefrø!»

I likhet med svarene sine er de voksne gjennomgående fargeløse og til tider nesten gjennomsiktige i bokens illustrasjoner. De fremstår dermed som langt mindre levende enn jenta og omgivelsene rundt henne. Livet har sine begrensinger, men fantasien kan i det minste gjøre det litt morsommere!



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar