torsdag 8. november 2012

nyeLESEFRØ anbefaler

 
«Hvis man gjør noe galt og får kjeft, hva skal man gjøre da?»
  

Tekst og illustrasjon: Pija Lindenbaum
Forlag: Cappelen Damm 2012
Anbefalt av Frida Aune Forland 
  

Gitte gjemmer seg 

Med utgangspunkt i barns måter å tenke på tar Lindenbaum opp allment menneskelige følelser og problemstillinger. Identifikasjon og gjenkjennelse er nesten ikke til å unngå enten du er barn, eller har vært det en gang for lenge siden. Pija Lindenbaums bøker har blitt favoritter i mange av nyeLESEFRØ-barnehagene. I høst kan vi glede oss over enda en ny bok i serien om Gitte. 


Barn i et morderne bymiljø 
Gitte bor i blokkleilighet og tar heisen. I denne fortellingen er Gitte på besøk hos dagmammaen Puma som bor i samme oppgang. Der leker hun med venninnen Hjørdis og de andre dagbarna som må være her fordi der er fullt i barnehagen til Gitte. Puma bryter med den tradisjonelle forestillingen om en dagmamma. Illustrasjonene viser en svartkledd ung dame med tatoveringer og mørk sminke. Hun spiller musikk på pc-en og har lilla negler. Ikke desto mindre fremstår hun som omsorgsfull og flink med barna.

Fanger barnas samspill
Pija Lindenbaum har selv beskrevet hovedpersonene sine som litt engstelige og «pysete». Slik vi har blitt kjent med Gitte er hun «...en av dem som ikke klatrer på tak. For det er så lett å ramle ned.» (Gitte og gråulvene) Det er mye Gitte synes er skummelt. Hun er den rolige, forsiktige typen som trekker seg tilbake hvis leken blir for voldsom. Hjørdis derimot er stikk motsatt og finner på litt forskjellig.

Pija Lindenbaum har en egen evne til å få frem de fine nyansene i dynamikken mellom barn. Hjørdis tar styringen og i dag foreslår hun at de skal gå inn på soverommet og vekke småungene som sover. Gitte blir med, men mens Hjørdis tegner på småbarna tegner Gitte litt på fingeren sin. Leken går etter hvert litt vel vilt for seg og ender med at Gitte, som hele tiden har holdt seg litt i bakgrunnen, ved et uhell mister den ene babyen i gulvet slik at han begynner å hyle. Når Puma kommer løpende klarer ikke Gitte å si noe. Hun løper hjem og gjemmer seg inne i et kleskott.

Hjelp i fantasien
Som vi også har sett i de tidligere bøkene om henne, har Gitte en fin evne til å trøste seg selv og bearbeide vanskelige følelser og situasjoner ved hjelp av fantasien. I Gitte og gråulvene går hun seg bort på tur med barnehagen. Gitte mestrer frykten ved å begynne å leke med de skumle gråulvene hun møter. Det viser seg at ulvene er redde for alt mulig og ikke så veldig flinke til å klatre i trær. Sammen finner de tilbake til barnehagen. Det er Gitte som er tøff og ulvene som er redde.

IGitte og elgbrødrene ønsker Gitte seg søsken. Hun kommer hjem og finner tre nye elgbrødre på trappen! Men det er mer slitsomt med elgbrødre enn hun hadde tenkt. De hører ikke på henne og gjør ikke de tingene Gitte har lyst til. Når de endelig drar sin vei er Gitte ganske lettet. Jeg trenger ikke søsken sier hun til seg selv. Jeg har jo Nils og barna i barnehagen.

I denne siste boken dukker dyrene opp inne i kottet hvor Gitte har gjemt seg. De sitter og henger litt sånn her og der og prøver alt mulig for å få henne i godt humør. Så får de lyst å bli kastet opp i lufta: « Iblant vil de at hun skal ta dem imot. Men for det meste vil de falle i gulvet. For de liker å slå seg hardt.» Gittes fantasidyr hjelper henne til å akseptere følelsene sine og finne løsninger. Det gjør henne til en selvstendig, sterk og handlekraftig hovedperson samtidig som hun er følsom og forsiktig.

Gode samtalebøker
Vår erfaring er at Lindenbaum tar opp tema og situasjoner barna identifiserer seg med. Derfor er dette også gode samtalebøker.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar