onsdag 28. november 2012

nyeLESEFRØ anbefaler







Tekst: Dag O. Hessen 
Illustrasjon: Rune Markhus
Cappelen Damm 2012
Anbefalt av Frida Aune Forland

 

Hvor kommer jeg fra?

Naturvitenskapen er full av fascinerende fortellinger. Hvorfor ikke fortelle dem på sengekanten?

«Men du, pappa?»
Pappa er på vei ut av soverommet til Frida etter en lang godnatt-prat. I kveld er det veldig mye hun lurer på. Før han forsvinner ut døren har hun bare et siste lite spørsmål: «Hvor kommer jeg fra?» Frida mener ikke hvordan barn blir til i mammas mage, for det har de snakket om mange ganger. Hun lurer på hvor mennesket kommer fra. Hvordan vi ble til helt fra begynnelsen. Spørsmålet tar oss med på en spennende reise bakover i menneskets utviklingshistorie.

Gode eksempler
Pappa tegner og forklarer med gode eksempler som hjelper både leseren og Frida å forstå. Eksemplene konkretiseres i Markhus sine fargerike og levende illustrasjoner, som får stor plass på hvert oppslag.  Etter hvert som pappas fortelling beveger seg bakover i tid, får vi se de ulike grenene på livstreet. De ulike stadiene i menneskenes utvikling gjenspeiles i illustrasjonene av Frida mens hun prøver å forestille seg dyrene vi har utviklet oss fra. Versjoner av Frida som ape, lite pelsdyr, dinosaur, fisk, og til slutt amøbe skaper humor samtidig som det tydeliggjør linjen fra Frida, som representant for menneskene slik vi er i dag, tilbake til det første tegnet til liv på jorden.

Unngår lettvinte snarveier
Frida stiller gode spørsmål som driver forklaringen videre, men enda viktigere, gir rom til å ta opp også det som ikke er så lett å forstå. «Hvis vi var aper en gang, hvor kom den første apebabyen fra, da?» og «… hvorfor har ikke alle aper blitt mennesker?» Dialogen mellom barn og voksen skaper en god ramme for å formidle viktig kunnskap på en pedagogisk og engasjerende måte. 

Naturens under
Frida synes pappas fortelling blir mer og mer utrolig. Kan det virkelig være sant? Menneskenes utvikling er vel så merkelig som natta-historiene pappa pleier å fortelle når hun skal legge seg. Boken bidrar til å vise hvilken fascinerende natur vi er en del av, og inspirerer til å finne ut hvilke andre spennende fortellinger naturen har å by på. Dermed vil boken sannsynligvis også være med på å vekke interesse for biologi og naturhistorie blant unge lesere. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar